2 Keuzes

 

We vinden reizen te gek. Doen dit het liefst zo veel mogelijk en het verveelt nooit.

Je kunt altijd links of rechts gaan, doorgaan of omdraaien. Wat je op dit moment doet is slechts een gevolg van een keuze die je in het verleden hebt gemaakt.

Iedereen wil later als hij of zij groot is iets bereiken, gedaan hebben of iets zijn, wat dan ook. Soms merk je dan dat wat je aan het doen bent toch niet helemaal is wat je had gedacht of wat je zou willen dat het is. In plaats om dan toch maar door te gaan en plichtsgetrouw je leven te leiden heb je ook de mogelijkheid een andere keuze te maken. Een andere horizon tegemoet te lopen.

We hopen door de keuze voor onze wereldreis anderen te inspireren ook datgene te doen waar je een groot verlangen naar hebt. Durf de keuze te maken en maak er een prioriteit van. We hebben vaak gehoord dat mensen ook wel ‘zoiets als een wereldreis’ zouden willen doen. Het excuus om het niet te doen is dan meestal ‘geen geld’ of ‘niemand om mee te gaan’. Als je graag een wereldreis wilt maken maar je hebt er geen geld voor, dan is het niet je prioriteit. Als je liever je geld uitgeeft aan drie keer in de week uit eten of een nieuwe auto is dat ook goed, maar dan is je wereldreis niet je prioriteit. Iedereen kan het doen, ook omdat het echt niet zo duur hoeft te zijn als je wellicht zou denken.
Als je niemand hebt om mee te reizen, dan ga je toch alleen. Er zitten heel veel voordelen aan alleen reizen en je zult verbaasd zijn hoeveel aanspraak je krijgt en hoe makkelijk je vrienden maakt onderweg. Ook zijn er veel landen waar je zowel als jongen als meisje prima alleen kan reizen.

Er zijn altijd genoeg redenen om niet je tas in te pakken en je droom achterna te gaan. Waarschijnlijk kun je er nog wel meer bedenken dan redenen om het wel te doen. En het vergt ook zeker wel de nodige voorbereiding. Maar om dit dan in de weg te laten staan van je droom? Je moet een wereldreis uiteindelijk ook niet groter maken dan het is. Als je na een half, één of nog meer jaar terugkomt, is er echt niet zo veel veranderd als je zou denken. Je vrienden en familie zullen er nog steeds zijn, je kan gewoon weer bij je sportclub terecht en zelfs de dorpsgek zit nog steeds op hetzelfde bankje in het park. Het enige wat veranderd is ben jijzelf: wijzer, gelukkiger en trotser.
Je hoeft jezelf dan later nooit af te vragen hoe het zou zijn geweest als je toen toch wel je avontuurlijke kant de ruimte had gegeven.