Automatisch Japan

Japan is het meest westerse land in het oosten. En dat niet alleen, in veel technologische opzichten is het land het westen ver vooruit. In Japan zijn ze dol op elektronica. Als je denkt dat de mensen in Nederlandse treinen en metro’s alleen maar op een schermpje staren; in Japan is dat percentage nog een stuk hoger. Afgewisseld met het lezen van een manga stripboek, dat wel.

De ontwikkelingen in de technologie hebben er toe geleid dat bijvoorbeeld een bezoekje aan de toiletten nog een hele onderneming kan zijn. De wc’s die we in de 23 dagen in Japan bezocht hebben en die niet volgens onderstaande beschrijving werkten, zijn op één hand te tellen.
Eerst word je verrast door de warme bril – aangenaam tijdens de koude dagen. Vervolgens begint de luchtafzuiger automatisch op volle toeren te draaien en zie je naast je een heel paneel met allerlei keuzemogelijkheden. Is de sushi verkeerd gevallen? Dan zet je

toch een muziekje op, zoals het geluid van het doorspoelen van een wc bijvoorbeeld. Sommige wc’s hebben ook nog de mogelijkheid de geur iets te veraangenamen met een knop voor bloemengeur. Als alles gelukt is kun je een watersproeier inschakelen – let er dan wel even op dat de voorganger niet voor de grap de waterkracht op maximaal heeft gezet anders heb je er gelijk een klysma-ervaring bij. En ook niet even opstaan en kijken hoe dat toch werkt want dan kun je dweilen. De vrouwen hebben nog de keuze om een extra sproeier aan te laten rukken, mocht daar behoefte aan zijn. De mannen hebben deze keuze natuurlijk ook, maar ik zou niet weten waarom je dat zou willen. Het pictogrammetje geeft tenslotte toch ook duidelijk een vrouw aan. Voor wie bang is voor een koude klets tegen de bips: ook de temperatuur van dit water is doorgaans aan te passen.

Als je uitgespeeld bent en wilt doorspoelen volgt de volgende hindernis. Waar zit nou die knop om door te trekken? Vaak is dat een plaatje op de muur waar je dan je hand langs moet bewegen. Hygiënisch, maar je moet het wel even weten. Tegelijkertijd begint er bovenop de stortbak een kraantje te lopen, waar je dan direct je handen kan wassen. Om uit deze attractie te ontsnappen wijst het slot zich meestal vanzelf, al zijn er ook hier hi-tech variaties van.

In Japan kunnen ze geen genoeg van automatisch werkende apparaten krijgen. Zelfs de meisjes in de winkels die constant ‘irrashaimassae’ (welkom) zeggen en buigen verdenk ik er wel eens van ’s nachts aan de stroom te liggen.

Zie hieronder een aantal automaten die we zijn tegengekomen in Japan.

De bestel-je-eten-in-een-restaurant-automaat

Veel kleine restaurants hebben buiten of binnen een automaat staan waar je een bonnetje moet kopen voor het gerecht dat je wilt hebben. Geld in de automaat, druk op het gerecht naar keuze en je ontvangt een bonnetje die je aan iemand in de keuken geeft. Zo hoeft het personeel dat met het eten bezig is niet met geld in aanraking te komen.

De kant-en-klare-noedels-automaat

De keuze is niet reuze maar voor wie trek heeft in instant noedels en geen zin heeft om naar een 24-uurs winkel te lopen is deze automaat een uitkomst. Geld inwerpen, knop van de gewenste smaak indrukken en binnen no-time heb je een dampende beker noedels.

De-keuze-te-over-drank-automaat

Met een automaat voor iedere 20 inwoners ben je in Japan nooit ver van een frisdrank automaat verwijderd. We zijn ze overal tegengekomen en de variatie is groot. Vaak zijn er ook warme dranken als koffie en thee beschikbaar.

De-lachmeter-automaat

Bij Clover Garden liepen we nietsvermoedend een kamer binnen en bevonden ons plots in een interactief spel. Het was een lachmeter. Of zoiets. We hebben nooit helemaal uitgevonden wat nou de bedoeling was, maar we kregen applaus en een kroontje op ons hoofd dus we waren vast goed.

De-Hot-Menu-automaat

Op iedere hoek van de straat zijn er 7-Elevens, Lawsons of andere kleine supermarkten die vaak 24 uur per dag geopend zijn, maar mocht je nou echt niet naar buiten willen had ons hostel een machine met kant-en-klare warme maaltijden. Ook een portie friet behoorde tot de mogelijkheden, maar we konden de verleiding makkelijk weerstaan om te proberen hoe dat zou smaken.

De-Häagen-Dazs-automaat

Zelfs dure ijsmerken durven het in Japan aan om hun waar via de automaat aan de man te brengen. Häagen-Dazs is niet bang voor een stroomstoring en heeft 5 smaken in de aanbieding.

De-gebruikte-damesslip-automaat

De beste voor het laatst. Japanners zijn serieuze, hardwerkende mensen, maar moeten dus in hun vrije tijd des te harder ontspannen. Met dit in ons achterhoofd gingen we op zoek naar een sekswinkeltje in de Love Hill van Tokyo. We vonden er één, maar als bewoners van Amsterdam waren we niet erg onder de indruk. Behalve dan van deze kauwgomballenautomaat waar voor 500 yen (€3,75) en een draai aan de knop een gebruikte damesonderbroek naar beneden kwam rollen. Is het echt? Ik weet het niet. Ik probeer me voor te stellen hoe die productie dan gaat, wordt er in gevolleybald, hete pepers in gegeten of doen de dames er een dagje de dagelijkse beslommeringen in? Maar nu dwalen we te ver af.

Geef een reactie

Your email address will not be published.