Bali? Dan ook Lombok!

Wie voor de eerste keer naar Indonesië gaat komt al snel in Bali terecht. En dat is helemaal geen vervelende plek, om een understatement te gebruiken. Wij hadden Indonesië bij vertrek uit Nederland niet op onze planning staan maar zoals dat gaat kwamen we toch in de verleiding nu we toch ‘in de buurt’ waren en goedkope vliegtickets vonden. Het is alleen een immens land waar keuzes gemaakt dienen te worden als je jezelf maar een maand de tijd gunt. Kuddedieren als we zijn gingen we dan ook eerst maar naar Bali. Oké en vliegen op Bali was vanuit Australië het goedkoopst (AirAsia). Bij Bali hadden we echter wel beelden van hossende Australiërs en binge drinkende pubers in ons hoofd en hoewel sommigen dit tegenwoordig ook als ’s lands cultuur omschrijven, hebben wij daar een iets andere opvatting over. Gelukkig bleek achteraf dat deze neo-cultuur zich slechts beperkte tot een handvol stranden rond Kuta. Hadden we onze Lonely Planet maar beter moeten lezen. Bali is namelijk behalve toeristisch ook prachtig en authentiek en de ruime twee weken dat we er waren hebben we mooie dingen gezien.

We hadden echter ook plannen gemaakt voor een bezoek aan Lombok omdat de verhalen daarover, hoewel variërend, ons nieuwsgierig hadden gemaakt. Bij aankomst in de haven van Lembar stonden we eerst nog wat te hannesen om transport te vinden naar Kuta (niet te verwarren met de Balinese Kuta), maar bereikte uiteindelijk in de stromende regen ons hostel. Kuta is niet onontdekt en zelfs behoorlijk toeristisch. Ten minste, er zijn voor Lombokse begrippen veel toeristen maar de sfeer op straat voelt nog authentiek. In kleine straatjes branden vuurtjes waar vis op wordt gegrild en spelen kinderen op blote voeten met zelfgemaakt speelgoed. Kuta is een goede uitvalsbasis voor scootertrips. We huurden twee dagen een scooter en gingen op zoek naar het achterland en paradijselijke stranden die we in Bali niet konden vinden. Maar die van Lombok kwamen heel erg in de buurt en zorgden voor extra opwinding door krachtige golven en dito onderstroming. De wegen zijn ideaal voor een ontspannen scootertrip die zelfs voor anti-scooterhelden als Maarten en mijzelf goed te doen waren.

Het strand van Kuta Lombok

Lokale markt van Kuta Lombok

Verlaten paradijselijk strand

De golven zijn ideaal voor beginnende surfers

Scooterpret met Maarten en Lenny

Een uur of vier rijden richting het noorden van Lombok bracht ons naar het kleine maar schitterend gelegen dorpje Tetebatu, aan de voet van Mount Rinjani. Deze vulkaan liet zich enkel ’s morgens vroeg zien want het duurde nooit lang voordat ons hele uitzicht weer volledig in wolken was gehuld. Een troep apen trok aan het einde van de middag door de boomtoppen langs ons resort en deed zich onderweg tegoed aan de vruchten. De uitstekende keuken van ons resort, op één avond versterkt door hulpkok Lenny, serveerde eten te midden van de rijstvelden en zo waren dit hele ontspannen dagen. 

Mount Rinjani met rechts onze vaste tafel tussen de rijstvelden

Vrouwen oogsten de rijst

Omdat we ook nog wat dagen op de Gili Eilanden wilden doorbrengen hebben we het bij deze twee locaties op Lombok gehouden. Helaas, dien ik daarbij te zeggen want Lombok was verrassend leuk en mooi. Het vervoer gaat zoals in Bali met (gedeelde) taxi’s en is daarmee dus erg comfortabel. De infrastructuur staat nog in de kinderschoenen, maar het toerisme ook en dat is wel zo fijn na een bezoek aan Bali.

Geef een reactie

Your email address will not be published.