Budget camperreis door zuidwest Australië

budget camperreis australieOns spontane plan om twee weken naar Australië te gaan had enige voorbereiding nodig om het betaalbaar te houden. Australië is duur, maar er zijn manieren om er goedkoop doorheen te reizen en toch niks te missen van het land.

Van de 15 nachten die we in Australië hadden verbleven we er zes in Perth. Daarna wilden we met een auto naar het zuidwesten van de staat Western Australia waar het landschap groen is en de afstanden tussen de bezienswaardigheden beperkt zijn. We kwamen er al snel achter dat per openbaar vervoer reizen niet het maximale uit je reis haalt en bovendien erg kostbaar is. Kamperen is vele malen goedkoper en biedt je bovendien de mogelijkheid om zelf te koken op de beschikbare barbecues. Wel dien je dan eigen vervoer te hebben. Campers bleken erg duur. We overwogen een auto te huren en dan basis kampeerspullen als een tent en matrassen in te slaan en er op die manier op uit te trekken. Totdat we in onze eindeloze research avonturen op Lucky Rentals stuitten. Deze maatschappij heeft een grote vloot aan oude tot camper omgebouwde Toyota Tarago’s beschikbaar en biedt die aan voor €41 per nacht. De voordelen hiervan zijn dat je in een gewone auto rijdt en daar bovendien in kan slapen. Geen gedoe met een tent en ook was er een gootsteen, een gaspit en een koelbox ingebouwd. Nu de kosten voor het slapen en vervoer overzichtelijk waren begaven we ons in Perth naar de uitstekend uitgeruste tourist information office om folders van de verschillende streken en een gratis campinggids in te slaan. Bewapend met een dik pak aan informatie begaven we ons naar Lucky Rentals en kregen een camperauto toegewezen. Aan de rechterkant instappen was iets nieuws en aan de linkerkant van de weg blijven even wennen, maar het maakte het makkelijker dat het een automaat was.
lucky rentals toyota

Bij voorkeur, want goedkoper, haalden we onderweg de boodschappen bij de Coles supermarkten. Eén van de weinige producten die goedkoper dan in Nederland waren, was het vlees. Mooie grote steaks, goedgevulde worsten en voor ons onbekend kangoeroe vlees. Dat laatste hebben we laten liggen maar op die andere twee hebben we niet bezuinigd. De campings (en zelfs veel openbare picknick plekken) hebben bijna allemaal gasbarbecues voor de gasten beschikbaar. Alleen de kleine bushcampings hebben ze niet. Tijdens de voorgaande acht maanden hebben we zo weinig vlees gegeten dat we nu langzaamaan in de zevende hemel kwamen bij iedere hap van de boterzachte eye steak. En bovendien was het erg leuk om eindelijk weer eens zelf te koken.

budget camperreis australie

De campings komen in twee soorten; commerciële en non-commerciële. Commerciële campings zijn voorzien van goed onderhouden sanitair en vaak van een campers kitchen. Hier staat vaak een koelkast en soms een magnetron, broodrooster en gaspitten. De prijs voor een plek zonder stroom ligt tussen de 25 en 35 Australische dollar. De non-commerciële campings zijn er grofweg in twee soorten; basic en heel basic. Bij een basic camping is er soms een gasbarbecue aanwezig en is er een primitief sanitairgebouw met douche. Dit kost doorgaans 10 dollar voor een plek. Bij heel basic is er enkel een longdrop wc, een wc pot boven een diep gegraven gat in de grond. Er is geen stromend water aanwezig en barbecuen kan op houtvuur. Een plek op zo’n camping kost 7,50 Austalische dollars per nacht. De non-commerciële campings liggen vaak in de nationale parken en hebben daardoor geen stroom maar dus wel de mooiste bosrijke plekken. Wij deden een mix van de soorten campings en dat beviel goed.

lucky rentals toyota

Dan blijft er als enige andere noemenswaardige kostenpost de benzine over. Helaas is de Toyota Tarago van het dorstige soort en reden we 1 op 9, maar was de benzine daarentegen slechts een euro per liter. Bovendien zijn alle afstanden in zuidwest Australië relatief kort en reden we in negen dagen slechts 1600 kilometer.

bed lucky rentals toyota

 

lucky rentals toyota

 

lucky rentals toyota

 

One comment on “Budget camperreis door zuidwest Australië

Geef een reactie

Your email address will not be published.