Eb en vloed in Bay of Fundy

Nergens ter wereld is het verschil tussen eb en vloed zo groot als in de Bay of Fundy. Het is de toeristische trekpleister numero uno van de oost Canadese provincie New Brunswick, de enige officiële tweetalige provincie van het land.

Hoewel het in New Brunswick een sport is om een wereldrecord te claimen ( o.a. langste overdekte brug ter wereld, grootste bijl ter wereld, grootste haan ter wereld) lijkt het verschil van wel zestien meter tussen eb en vloed echt de grootse op de aardbol. Ongeveer iedere zes uur en een kwartier verandert het getijde. Als je een paar minuten blijft kijken zie je het water zich terug trekken of juist opkomen. Zo snel gaat het. We verbleven in de buurt van het dorpje Alma en de boten in de haven konden ’s morgens hulpeloos op het droge liggen met de waterlijn ruim honderd meter verder en ’s middags vrolijk ronddobberen alsof er niks aan de hand was.

 

Als visser is het zaak je activiteiten goed te plannen maar ze zullen het getijde schema uit hun hoofd kennen. Als toerist biedt de drooggevallen zeebodem tijdens eb een leuke mogelijkheid even uit te buiken van de fish en chips die overal te krijgen is. Of je kan zoals lokale families schelpen en andere zeedieren van de bodem rapen en die je volgende maal maken.


 
 

Geef een reactie

Your email address will not be published.