Een stukje Afghanistan

Wel een ‘stan’ maar niet eentje die we op ons verlanglijstje hadden staan om te bezoeken: Afghanistan. Uiteraard zijn we heel benieuwd en moet het ook een heel mooi land zijn (geweest), maar er zitten grenzen aan hoeveel avontuur we willen beleven. Toch hebben we een stukje van het land kunnen zien.

De weg die we aflegden tussen Dushanbe en Khorog in Tajikistan, leidde voor zo’n 200 kilometer langs de Afghaanse grens. Slechts een rivier scheidde ons van het land wat eens zover weg leek. Bij enkele delen waren we niet meer dan 20 meter van de overkant, en dus Afghanistan, verwijderd. Je ziet de huizen, de mensen en de ezeltjes, niks wijst er echter op dat het een van de gevaarlijkste landen ter wereld is. En dat is het hier, in het uiterste noorden van Afghanistan ook helemaal niet. Deze mensen zijn ver verwijderd van de Taliban of enig terreur. Van de buitenkant zit er weinig verschil tussen onze kant van de rivier en de overkant.

In Khorog is er op zaterdag een ‘Afghan market’ waar je nog dichterbij Afghanistan kan komen. Vijf kilometer buiten het dorp, bij de brug naar Afghanistan, is er een kleine markt waar Afghanen hun waar mogen aanbieden. Als je de mannen van dichtbij ziet valt wel op dat het leven een stuk harder en minimalistischer moet zijn dan in Tajikistan.

Zo zijn we toch heel dichtbij het land en de mensen geweest zonder dat we het gevoel hadden risico te lopen. Een bijzondere ervaring en het gaf de ‘stans’ voor ons nog wat meer diepte.

Geef een reactie

Your email address will not be published.