Sparen voor een wereldreis

We kregen vaak de vraag of we de loterij hadden gewonnen. Nou, nee. Maar sparen lukte ons best goed en dit is hoe we het gedaan hebben.

Sparen voor een wereldreis vergt een flinke motivatie. Voor een beetje fatsoenlijke reis gaat het al snel om grote bedragen en lijkt het soms niet de moeite om ook op kleine dingen te bezuinigen. Als je een nieuwe jas wilt kopen bij een winkel waar de jas 10 euro duurder is dan bij een winkel aan de andere kant van de stad ben je niet snel bereidt om 20 minuten te fietsen voor die 10 euro korting. Als je vervolgens beseft dat dat bedrag tijdens je reis weer een overnachting is, doe je het misschien wel.

We probeerden de wekelijkse boodschappenin de 50 euro te houden. Jolanda was goed in het samenstellen van boodschappenlijstjes die zoveel mogelijk bonusaanbiedingen bevatten. Als we dan weer bij de kassa stonden en het eerste cijfer van het totaalbedrag met een 5 begon gaven we elkaar een tevreden blik dat het weer gelukt was. Samen met de olijven en Franse worst en kaas, waar we echt niet vanaf kunnen blijven, kwamen op 250 tot 300 euro per maand aan boodschappen.

Extra geld verdienen deden we door spullen te verkopen. De Wii kon namelijk na 3 jaar stil te hebben gestaan best wel de deur uit. Net zo als de Tacx die ik toch niet gebruikte omdat binnen fietsen niets voor mij is. Marktplaats heeft ons heel erg geholpen om veel spullen verkocht te krijgen. Na een tijdje wordt het wel vermoeiend om constant je advertenties in de gaten te houden, mensen aan de telefoon en aan de deur te krijgen, maar het verkocht wel goed. Ons advies is dan ook om in periodes alles wat je hebt er op te zetten en dan na een maand alles er weer af te halen. Dan is het even een maand lang druk, maar is het daarna weer over. Dit werkte voor ons beter dan over meerdere maanden er altijd mee bezig te zijn.

De leukste en snelste manier dat we geld hebben verdiend met spullen die eigenlijk geen waarde meer hadden was bij de Ijhallen. Europa’s grootste vlooienmarkt die eens per maand wordt gehouden. We hadden en kraam gehuurd en de auto volgeladen met allemaal overbodige spullen en kleding waar we toch niks meer mee deden. Na een dag handelen hadden we 371 euro verdiend, en bovenal hadden we een leuke en gezellige dag gehad.

Nog grotere bedragen konden we sparen door niet zomaar meer uit eten te gaan en minder weekendjes weg te gaan. Ook onze traditionele trip naar een Oostblokstad rondom oud en nieuw hebben we afgelopen jaar laten schieten. Als je in je achterhoofd houdt dat je straks voor lange tijd alleen maar mag reizen, is dat ook helemaal niet erg.

Wat ook goed voor ons werkte was om iedere maand automatisch een vast bedrag naar de spaarrekening over te laten boeken. Je hebt er dan geen omkijken naar en kan het dus ook niet vergeten, of in de verleiding raken om het maar een maandje niet te doen.

En wat betreft de loterij, we hebben er nog nooit aan meegedaan en daarmee ook weer veel geld bespaard.

Heb je nog meer goede ideeën om te sparen voor een wereldreis of ander doel?