Lada is the way to go

De mensen van mijn generatie zullen ze nog wel weten te herinneren, maar wie dieper in de jaren ’80 of daarna is geboren zal daar wat meer moeite mee hebben. Ik heb het over de voiture du jour in Centraal Azië: De Lada! In de meest bijzondere kleuren komen ze voorbij gerateld, stuiterend over het asfalt maar worden nog steeds met liefde opgepoetst door de eigenaar.

Volgens Wikipedia is de Lada de auto die door de jaren heen het minst van uiterlijk is veranderd. En zeg nou eerlijk, waarom zouden ze ook. Dit is een auto zoals je als kind een auto tekent. Geen enkele poespas of aerodynamica heeft de ontwerpers zweet gekost. Die Russen wisten hun tijd wel beter te besteden.

Inmiddels bestaan er moderne varianten van de Lada, maar die hebben de Nederlandse grens voor zover ik dat kan beoordelen nooit bereikt. In Centraal Azië rijden ze wel rond, maar als Wikipedia mag kloppen worden er sinds 2012 geen personenauto’s meer door Lada gefabriceerd. Soms moet je de dingen ook niet willen veranderen.

In Oezbekistan vonden we onszelf ook opeens in een Lada. Ik had vroeger een skelter die veiliger voelde, maar we kwamen op de bestemming. Hoe dan ook, voor degenen die nog nostalgische gevoelens koesteren bij de Russische trots, ze houden ze hier rijdende tot ook het plakband niet meer kan helpen.

2 comments on “Lada is the way to go

    • Haha, ja we maakten er een sport van alle kleurtjes te spotten. Jammer genoeg reden ze meestal hard voorbij en kregen we geen kans er een foto van te maken

Geef een reactie

Your email address will not be published.