Mongolië -The Classic Route dag 19,20

Dag 19 – Amarbayasgalant Khiid – km 2710 t/m 2999

Tja, dat was me het nachtje wel. De temperatuur was het probleem niet. Het probleem van deze nacht was een groep Mongoolse mannen die aan het einde van de avond kwamen en die hadden geen plannen om de nacht slapend door te brengen. Alcohol zal rijkelijk gevloeid hebben en het gepraat werd luider, de liederen uitbundiger en mijn nacht steeds slapelozer. En dat met z’n tweeën liggend in een eenpersoonsbed.

Om 8:30 ontbijt. De groep luidruchtige mannen waren ook alweer wakker en bleken judo-ers te zijn, wat qua lichaamsbouw heel aannemelijk was. In hun blote bovenlichaam staan ze voorover geleund terwijl een ander een emmer koud water over hun hoofden gooit. Om aan te geven hoe koud het was: de witte vorst hing nog aan de grassprieten.

Het doel van vandaag is het Amarbayasgalant Khiid, een tempelcomplex gebouwd tussen 1727 en 1737. De laatste 35 kilometer hiernaartoe is weer ouderwets slecht. Ons gerkamp staat aan de voet van het complex en nadat we onze tassen in de ger hebben gezet bezoeken we de tempels. Het is een mooi bouwsel, behoort tot de top 3 van belangrijkste tempelcomplexen in Mongolië, maar veel van de binnenkant krijgen we niet te zien. Alles zit op slot en de monnik in charge is een schooljongetje die de sleutels is kwijtgeraakt. Hij wil ons nog wel even over het terrein rondleiden en er wat over vertellen.

Het laatste diner. Onze gids is geen sterren kok, heeft die ambitie ook niet, en wat er vanavond op ons bord lag was waarschijnlijk alles wat ze nog in haar tassen en dozen kon vinden. Dan was het maar op. De laatste nacht brengen we in stijl door op een houten plank en onder een zware deken die constant op de grond valt. Pijnlijke gewrichten en kou valt ons ten deel.

Dag 20 – Ulaanbaatar – km 3000 t/m 3273

De laatste. Voor het ontbijt lopen Jolanda en ik eerst nog naar de achter de gers gelegen tempel en zien de zon boven de Amarbayasgalant Khiid opkomen.

 

Er rest ons nog 250 kilometer terug naar Ulaanbaatar en waar we dachten na 35 km op de geasfalteerde weg te blijven, blijkt onze chauffeur toch een short cut in zijn hoofd te hebben waardoor we weer dwars door de steppe knallen. Een uur voor de lunch weten we dan toch de verharde weg te vinden. Aan de rand van Ulaanbaatar zet de chauffeur zijn Furgon aan de kant. Het is vandaag dinsdag en alle auto’s met een kentekenplaat eindigend op een 2 of een 7 mogen de stad niet in. Een ontlastende maatregel. We houden twee taxi’s aan (zo’n beetje iedere auto kan fungeren als een taxi, officiële taxi’s zijn er nauwelijks) en worden teruggebracht naar ons hostel.

Het einde van een indrukwekkende reis door Mongolië. Soms wat onwennig omdat we niet gewend zijn met een gids of georganiseerde toer mee te gaan, maar in dit enorm dunbevolkte land is dit de beste en snelste manier om toch nog wat van het binnenland te zien. De nomaden hebben op ons een onuitwisbare indruk van krachtige en geharde mensen achtergelaten. Ze weten als geen ander te overleven met het minimale, en zijn de hele dag met hun vee in de weer. Of dat nou het hoeden, melken of slachten is.
Onderstaande foto’s hebben niet tussen de verslagen gestaan maar wilden we toch nog even delen. Voor nog meer foto’s kan je op de fotoafdeling van deze site kijken.

 Mongoolse jongen op het markt in Mandalgov

 Geit dood

 Schapenkoppen op het dak van de ger

 Eerste nacht in onze ger

 Worstelen – nationale sport

 Een trots volk

 Zoals vroeger in NL, alle waar van de supermarkt ligt achter de toonbank

 Kamelen in de Gobi woestijn

 Ons ger kamp bij de White Stupa

Grazende kudde geiten

 Wie honger heeft slacht een geit

 Moderne Mongoolse paardenherder

 Nomade familie waar je vers paardenmelk kon kopen

 Alle ruimte om te grazen

 Mongoolse oma in een mooie blauwe del (traditionele kleding)

 Gezellig in onze ger in de Gobi

 Bovenop de Khongoryn Els (Singing Dunes) – Gobi

Feest maaltijd op Mark’s verjaardag – White Lake

 Eindeloze vlaktes

 Mama helpen met souvenirs verkopen – Erdene Zuu Khiid monastery

 Balletje stoten op de markt

Mongoolse road kill – marmot

 Verse paardenmelk

 Na het douchen bij een badhuis kan je gelijk door naar de kapper

 Khongoryn Els – Gobi zandduinen

 Droog

 Dit soort motor heeft veelal het paard vervangen

 3 weken lang ons transportmiddel

 

 

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.