Museumdag in Shanghai

Shanghai Propoganda Poster Art CentreMusea zijn vaak een snelle manier om een bevolking goed te leren kennen. Het probleem is echter dat de term museum nogal rekbaar is. Een museum kan een enorm interactieve en leerzame expositie zijn, maar kan net zo goed een één-kamer ruimte zijn met wat stoffige krantenknipsels uit lang vervlogen tijden.

In Shanghai dachten we ons er maar weer eens aan te wagen, niet in de laatste plaats omdat het ons weer wat tijd in de airco opleverde. Buiten geeft de thermometer 35 graden aan dus iedere mogelijkheid voor verkoeling grijpen we aan. We hebben drie musea uitgekozen:  het Shanghai museum, Site of the First National Congress of the CCP en het Propaganda Poster Art Center. Niet onbelangrijk, de eerste twee zijn gratis. De derde kost twintig yuan wat 2,50 euro is.

1) Shanghai Museum. Dit museum telt vier verdiepingen en heeft verschillende thema’s in aparte ruimtes tentoongesteld, variërend van oude munten geldig op de zijderoute tot traditionele kostuums van de verschillende etnische minderheden die in China wonen. Je kan je er een paar uur vermaken en vertrekken met het gevoel dat je wat hebt meegekregen van de Chinese historie.

2) Site of the First National Congress of the CCP. Gevestigd in de mooie French Concession wijk en het gebouw waar in 1921 de CCP, de communistische partij van Mao Zedong, werd opgericht. Een museum met veel propaganda met als het hoogtepunt de levensgrote vergadertafel inclusief alle hoofdrolspelers, ook toen al onder aanvoering van Mao die toen nog een student was. Hier werden de regels en richtlijnen van de partij officieel opgesteld. Wat ons het meeste verbaasde was de aanwezigheid van ene Hendricus Sneevliet, een Nederlander. Bij thuiskomst moesten we toch even uitzoeken of dit niet Henk Sneevliet van de gelijknamige weg en metrohalte in Amsterdam west was. En jawel, één en dezelfde persoon maar als communist tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet gezeten en wellicht dat dit dan tot de vernoeming naar een eigen weg heeft geleid.

Site of the First National Congress of the CCP
Trots gingen hele busladingen Chinese toeristen op de foto voor de grote vlag.

3) Propaganda Poster Art Museum. Als laatste stond dit poster museum op ons programma en hier waren we het meest benieuwd naar; we zijn dol op foute communistische propaganda. En we werden niet teleurgesteld. Je zou de locatie kunnen omschrijven als een obscure kelderruimte van een verouderd appartementen complex. Het hele museum bevat twee kamers en de muren hangen vol met de posters zoals die door de jaren heen zijn gebruikt om het volk de communistische ideologie op te leggen en de tegenstanders als manke en bloedende leeuwen ( Groot Brittannië) of als bange honden ( Amerika) af te beelden. Een heel interessant museum waar we de meeste tijd de enige bezoekers waren en waar ook een sectie was met reclame posters uit de jaren ’20 van de vorige eeuw waar schaars geklede dames sigaretten, zeep en ook Bataafs Ankerpils aanprezen. Naar verluidt waren de Chinezen de eerste die schaars geklede vrouwen inzetten voor het aan de man brengen van handelswaar.

Propaganda Poster Art Museum
Muren vol kleurrijke posters met vrolijke mensen

Drie hele leerzame en boeiende musea, goed voor een hele dag en dat alles voor 2,50 euro. We raden deze drie musea dan ook zeker aan als je er de tijd voor hebt!

Geef een reactie

Your email address will not be published.