Patagonië is wild

De afstanden zijn enorm, de wind altijd guur, het zeewater komt maar nauwelijks boven nul graden en de begroeiing komt vaak niet meer dan een meter boven de grond uit. Geen omstandigheden waar de mens zich heel erg thuis voelt, maar er zijn dieren die er hier in de zuid Argentijnse provincie Patagonië goed mee weten om te gaan. En laten dat nou juist dieren zijn die je niet zomaar overal op de wereld tegenkomt. 

Vanaf Buenos Aires namen we een bus die ons in 18 uur naar het stadje Puerto Madryn bracht, in het oosten van Patagonië. We hadden nog nooit van deze plek gehoord, maar het bleek de perfecte uitvalsbasis te zijn voor het zien van enkele grote der aarde: de Zuidkaper of Australische walvis (Southern right whale in het Engels) en de zeeolifant. Het dier wat we echter het liefst wilden zien was een stuk kleiner: de pinguïn!

We verbleven in het Patagonië HI Hostel dat door de energieke Gaston wordt gerund en hij is samen met de net zo behulpzame Pablo een eerlijke en onafhankelijke bron van informatie over alle mogelijke tours die er in de buurt te maken zijn. Doordat nagenoeg heel Patagonië een natuurgebied is wonen er maar weinig mensen en is er dus ook op de doorgaande wegen na geen openbaar vervoer. Hierdoor ben je gedwongen om of een auto te huren of met een toer mee te gaan. De indrukwekkendste dag echter was de 4×4 safari naar Punta Nimfas waar je vlak naast een kolonie zeeolifanten en aan land komende pinguïns kan zitten terwijl er op 20 meter voor de kust een walvis voorbij zwemt. Hoe langer je op het strand zit, hoe beter de dieren aan je gewend raken. Naar Punta Nimfas kun je onmogelijk op eigen gelegenheid gaan omdat het prive eigendom van een grote estancia is. De chauffeur/gids heeft echter exclusief de rechten op toegang tot het gebied en heeft de sleutel van talloze hekken waar je doorheen moet.

In het westen van Patagonië zijn er geen dieren te zien die in of om de zee leven maar overal vind je bijzondere vogels, guanaco’s en emoes. Hieronder de foto’s die we hebben kunnen schieten, het gordeldier en de op Europese boten meegelifte hazen waren ons echter steeds te snel af.

pinguins Argentinie

Deze pinguins kwamen na 600 kilometer zwemmen vanuit Brazilië uit het water om er hun nest terug te vinden, of nieuw te maken. De mannetjes volgen eerst, de vrouwtjes enkele dagen later. Moe en onwennig deden ze hun eerste stappen na de lange zwemtocht en als ze eenmaal hun nest gevonden hebben is het tijd om het op orde te maken voor het vrouwtje komt.

Patagonische walvissen

We hadden het geluk dat gedurende de dagen dat we in Puerto Madryn verbleven de walvissen tot vlak voor de kust kwamen en als we een stukje de pier op liepen zwommen ze soms zelfs onder ons door.

 

zeeolifanten patagonie

Een kolonie zeeolifanten bestaat uit 1 mannetje en een aantal vrouwen. Andere mannetjes liggen op de loer om een vrouwtje te stelen, maar doorgaans mislukt dit. Het oorspronkelijke mannetje heeft namelijk niet voor niks zoveel vrouwtjes om zich heen en is groot en agressief.

 

guanaco

Naar Patagonië komen en geen guanaco’s zien is onmogelijk. Ze zijn er in grote getale en je hoeft ze maar te zien kauwen om te begrijpen dat ze familie van de kameel zijn.

emoe patagonie

De emoe is een kleine variant van de struisvogel. Het beste zijn ze waar te nemen vanaf de auto want ze zijn schuchter en met hun lange poten snel weg.

Patagonische vogels

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.