Roti’s en banoffees

We houden allebei gelukkig van veel soorten eten en hebben er geen moeite mee om bij ‘hole in the wall’ restaurants te eten. Vaak is het eten hier lekker en bovendien goedkoop. In de meeste gevallen eten we tijdens onze reizen echter ergens waar het eten ‘zo zo’ is en gaat het puur om maar weer wat benzine binnen te krijgen.
Des te gelukkiger worden we als we een tentje ontdekken waar het eten heerlijk is, waar je leuk kan zitten en waar het personeel ook nog eens enthousiast is. Gelegen in een zijstraatje achter het strand van Mirissa in het zuiden van Sri Lanka komen al deze drie facetten bij elkaar in het restaurant ‘Dewmini’s Rotishop’, vernoemd naar de dochter van de eigenaresse. Vanaf de dag dat we dit ontdekten,hebben we geen dag meer overgeslagen zonder er op z’n minst één keer te eten. De kaart is niet uitgebreid, maar daardoor is datgene dat ze wel maken enorm goed. Zoals de naam doet vermoeden draait het hier met name om de roti’s. De roti’s worden op een hete plaat gebakken en met vulling naar keuze dichtgevouwen. Voor ontbijt kozen we meestal de zoete variant met mango en chocola en voor het avondeten namen we vaak de hartige met groenten, kip en kaas. Veruit mijn favoriete item op de kaart was de banoffee, een variant met koekkruimels, chocola, banaan en bovenop een paar scheppen vanille ijs. Er waren dagen dat ik dit bij zowel het ontbijt als het avondeten had. 

Behalve het lekkere eten zit je in de gezellige tuin van de familie. Eigenaresse Gayani bestiert van 8:00 uur ’s ochtends tot laat in de avond het hele terrein en wordt geholpen door ongeveer tien familieleden die allen hun eigen taak hebben. Er wordt een hoop gelachen en de sfeer tussen de palm- en papayabomen is rustig. Wel kan het soms even duren voordat je eten hebt want het zit iedere avond tot aan de laatste stoel vol. Het is beter wat vroeger te komen voor degenen die er niet uren willen zitten of die veel honger hebben.Het is het vinden van dit soort kleine oasis dat het reizen zo leuk maakt. Bovendien zie je van dichtbij het leven van een lokale familie die heel open over hun leven praat en daar graag even de tijd voor neemt zodra het wat minder druk is. En als ze zin heeft, helpt de 9 jaar oude en perfect Engels sprekende Dewmini zelf ook mee. Vaker ligt ze echter op het bed in de woonkamer, moe als ze is van de lange schooldag.

Geef een reactie

Your email address will not be published.