Sumoworstelen: Volksport #1 in Japan

sumo tokioVleesgekletter, hamgestamp en ingeolied haar. Gillende toeschouwers en nors kijkende topsporters. We hadden ons een dag in het Ryogoku stadion in Tokio genesteld tijdens één van de drie sumoworsteltoernooien die hier jaarlijks gehouden worden en wie had kunnen denken dat een dag lang naar zo goed als naakte mannen kijken één van ons meest favoriete dagen tijdens onze hele reis zou worden.

Na ons verblijf van 23 dagen in Japan in november/december vorig jaar waren we er deze keer maar vier nachten, als overstap tussen Thailand en Canada. Het geluk was echter aan onze zijde toen we erachter kwamen dat deze vier dagen binnen het twee weken durende toernooi vielen. We arriveerden ’s maandags in Tokio en de volgende morgen zaten we om 10u in het stadion. Omdat het toernooi net begonnen was, was het geen probleem om aan de kassa kaarten te krijgen. We kochten de goedkoopste kaarten, General Admission Seats, die €16 kostten en die voor de allerbovenste rij geldig waren. Daar zijn we echter nooit geweest, niet eens in de buurt. De rijen dichtbij de ring waren namelijk niet uitverkocht of de rechtmatige tickethouder kwam pas aan het einde van de dag en het is toegestaan om zolang op die stoelen plaats te nemen.

sumo tokio

De dag begint met de ‘kleine’ jongens die nog heel wat pondjes erbij te eten hebben voordat ze tot idolen kunnen uitgroeien. Omdat we nog nooit een sumowedstrijd gezien hadden was dit evengoed al heel gaaf. Na enkele tientallen wedstrijden verlieten we het stadion voor een kom ramen noedels. Bij terugkomst bij het stadion stonden er grote groepen mensen voor de zij-ingang waar juist de top van de sumoërs arriveerden. Als popsterren werden ze toegejuicht en gefotografeerd. En als popsterren liepen ze allemaal strak kijkend voorbij. Fantastisch om de idolaatheid te zien rondom sporters die deze status alleen in Japan genieten. Het geeft nogmaals aan hoe uniek de Japanse cultuur is.

sumo worstelaar tokio

sumo worstelaars tokio

Eenmaal binnen zochten we weer twee stoelen dichtbij de ring uit en al snel voelde je dat het nu echt ging beginnen. Het stadion stroomde voller en de sumoërs werden groter, het publiek werd uitbundiger en de rituelen bij de sporters uitgebreider. Benen werden zijwaarts opgetild, handen werden geklapt, zout werd rondgestrooid en dat alles terwijl de aanmoedigingen vanuit het publiek luider werden en de spanning naar het moment dat twee keer tweehonderd kilo op elkaar afstormt toenam.

zoutritueel sumo tokio

En dan kon het opeens snel over zijn. Na rituelen die wel vier minuten in beslag namen kon je opeens al binnen twee seconde op je neus liggen. Gelukkig waren er ook veel spannendere wedstrijden die het uiterste van beide sporters vergden en die dan soms met een mooie worp en tussen het publiek eindigde. De allerbesten en kampioenen van meerdere toernooien kwamen aan het einde aan bod. Dit zijn de ware idolen waarvan de posters boven bedden van jonge Japanse jongetjes hangen. Bij opkomst van deze helden voelde je het stadion sidderen want dit was waarom iedereen gekomen was. Het stadion explodeerde op het moment dat de grote favoriet met een mooie zwaai z’n tegenstander vloerde.

sumo presentatie tokio

sumo wedstrijd tokio

De toernooidag werd met een rituele dans door een oud kampioen afgesloten en diep onder de indruk van wat we vandaag allemaal gezien hadden keerden we terug naar ons hostel. We waren toeschouwer geweest van een evenement in een prachtig stadion en van een sport die één van de oudste in de wereld is en bestaat uit cultuur en rituelen zoals alleen Japan die kent.

sumo tokio

Geef een reactie

Your email address will not be published.