Tijd voor prikken!

We wisten dat we voor vertrek nog langs de GGD moesten voor aanvullende vaccinaties. Voor onze Azië 2006 reis hadden we ook al meerdere rondes prikken gehaald, maar hiervan waren er sommige inmiddels verlopen en we gaan nu ook naar andere continenten. In 2006 hadden we gekregen:

–          Buiktyfus
–          Hepatitis A+B (cocktail van 2x voor vertrek, 1x een jaar na vertrek)
–          DTP
–          Rabiës (3x voor vertrek)

Buiktyfus is drie jaar geldig, dus die moesten vernieuwen. De arts twijfelde even of ze het ons zou geven omdat er momenteel een wereldwijde schaarste is, maar toen we vertelden dat we ook naar Centraal Azië gaan werd het vraagteken snel doorgekrast. En daar waren we heel blij mee, want we willen toch altijd alle eten proberen. Ziek word je natuurlijk toch wel, maar dan lopen we in ieder geval geen buiktyfus op.

Hepatitis A is na een serie van 3 prikken 25 jaar geldig, en Hepatitis B blijft voor de rest van je leven bescherming bieden. Die hoefden we dus niet meer te krijgen en dat scheelde 3x €65,-.

DTP blijft 10 jaar geldig dus die hadden we ook nog.

Dan de rabiës. De geldigheid van deze vaccinatie (bij een serie van 3) is nogal onduidelijk en we konden op internet niet goed vinden in hoeverre we nog beschermd waren. De prikken zijn €73,- per stuk en als je er drie moet kost je dat dus meteen al € 219,-, plus nog 2x herhalings-consultkosten  à €5,-. Op de meeste websites vind je dat de vaccinatie voor rabiës 2 jaar geldig zijn, en we hadden er dan ook rekening mee gehouden dat we er weer 3 moesten. We waren dan ook verbaasd toen de arts van de GGD vertelde dat we ‘in principe’ levenslang beschermd zijn met de 3 prikken die we al hadden gehad in 2006. Ze erkende dat er veel onduidelijkheid over is en dat een revaccinatie vaak ook vervelende bijwerkingen heeft en dan dus ook meer slecht dan goed kan doen. Daar moesten we haar dan maar op geloven. Bovendien beschermt de vaccinatie je toch al niet helemaal, maar geeft het je wat extra tijd om bij een ziekenhuis te komen om behandeling te krijgen.

Wat we nog niet in ons boekje hadden staan, was de gele koorts vaccinatie. Dit is met name nodig voor de landen die we gaan bezoeken in Zuid Amerika.

Uiteindelijk kwamen we er met twee enkele vaccinaties (buiktyfus en gele koorts) vanaf en dat waren ook nog eens de ‘goedkopere’ vaccinaties. Jolanda kwam uit op 63 euro en ik op 84 euro. Dat verschil komt door de verschillende verzekeringsmaatschappijen.
Zie hier alle prijzen van de GGD. 

De GGD is uiteraard niet de enige instantie die vaccinaties aanbiedt. Zie hier een compleet overzicht met instanties bij jou in de buurt. De prijzen lopen erg uiteen en het loont dus zeker om goed rond te kijken. Houd ook rekening met de consultkosten, want als je niet zoveel vaccinaties nodig hebt kunnen die al snel zwaar mee wegen.

Bij de GGD in Amsterdam ben je er een groot deel van de ochtend zoet mee, maar het is voor ons dichtbij en je kan er zonder afspraak aankomen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.