Verlaten winkelcentrum in Bangkok waar de vissen over de vloer zwemmen

 In een wereldstad als Bangkok zou je verwachten dat iedere centimeter in de binnenstad in gebruik is. Maar niets is minder waar. In de buurt Banglamphu zit een winkelcentrum verstopt die al bijna twintig jaar verlaten is en waar de vissen over de bodem langs de roltrap zwemmen.

Het begon allemaal in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Er werd een elf verdiepingen tellend winkelcentrum gebouwd met de veelbelovende naam New World. Pas later werd duidelijk dat de projectontwikkelaar slechts een vergunning had voor vier verdiepingen. Het winkelcentrum werd hierop in 1997 gesloten.

In 1999 ontstond er een grote brand in het gebouw met enkele doden tot gevolg. Bovendien kwam er in 2004 nog een persoon om het leven door vallend puin. Het gebouw was gedoemd tot verval.

Uiteindelijk werden de bovenste zeven verdiepingen alsnog verwijderd, in een poging toch aan de vergunning te voldoen. Een dak werd er echter nooit meer op geplaatst. En zonder dak geen bescherming tegen regenwater. Al snel stond er een grote laag water in het ooit prestigieuze project en dan blijven de muggen nooit lang weg. De omringende verkopers werden de muggen al snel zat en om de plaag tegen te gaan plaatsten ze enkele vissen in het water. Het duurde niet lang voordat er duizenden vissen over de plavuizen zwommen.

Je zou er nu zo aan voorbij lopen. Van buiten schermen twee enorme rolluiken de binnenkant zorgvuldig af. Hier bevond zich de groteske entree. Om nu iets van binnen te kunnen zien, dien je achterom te gaan. Hier is de muur open en heb je volledig zicht op de onderverdieping en al zijn vissen. Om hier te komen moet je wel over privégrond. Toen wij er waren was er niemand die ons tegenhield of iets tegen ons zei, maar dat kan op andere dagen anders zijn. Ondernemers als het zijn staat er wel een bakje met vissenvoer dat voor 10 baht gekocht kan worden.

Het is niet moeilijk er te komen en het is slechts enkele minuten van Khao San Road. Loop naar het einde van Khao San aan de kant van de Chao Praya rivier (er staat een glazen politiepost op de hoek). Dit is de Chakrabongse Road, sla hier rechts af. Loop enkele minuten totdat je bij de kruising komt met de Phra Sumen Road. Kijk nu omhoog en je ziet de enorme rolluiken van de entree. Hier valt niets meer te zien van de binnenkant. De achteringang bevindt zich in het steegje met de naam Soi Kraisi. Sla hiervoor rechtsaf de Phra Sumen Road in en loop door totdat je aan je rechterkant Soi Kraisi ziet. Twintig meter in de steeg bevindt zich aan de rechterkant de doorgang.

Zie hieronder de foto’s van Bangkok off the beaten track.
De onderverdieping met de roltrap

De enorme rolluiken aan de voorkant

De ingang aan de achterkant

Duizenden vissen

 De hele constructie ziet er niet al te stevig meer uit

 Zo lang het dak open blijft zal het water blijven worden aangevuld

Geef een reactie

Your email address will not be published.