Op zoek naar de eland

eland cape bretonHet op één na grootste land ter wereld telt slechts 35 miljoen inwoners. Geen wonder dus dat ruige natuur en wilde dieren hier vrij spel hebben. Hoewel Canadezen bij de meeste beesten hun schouders ophalen, kunnen wij nog steeds enthousiast worden bij alles wat er in de bossen beweegt. Vooral als datgene een eland betreft, na de maple leaf Canada’s bekendste symbool.

En dus willen we die graag zien. Er zijn niet veel landen waar de kans op het zien van een eland vrij groot is en als we het dier ergens willen zien moet dat hier gebeuren. Maar dat betekent nog niet dat je tien meter het bos in kan lopen en een volwassen mannetje met een indrukwekkend gewei met zijn voeten in een moeras ziet staan, zijn silhouette perfect weerkaatsend in het rimpelloze water. Of zoals mevrouw de park ranger minder beschrijvend zei: “We don’t push a button and they show up”. 

Het nationaal park van Cape Breton, in het noordelijke puntje van Nova Scotia, staat bekend om zijn grote populatie elanden. We planden dus vele wandelingen die zo diep mogelijk de bossen in gingen en hielden onze ogen op alles wat bewoog gericht. Maar na vele kilometers en nagenoeg alle wandelroutes die er zijn afgelopen te hebben stond de score nog op nul. Dat ging niet goed, maar we gingen nog naar de Rockies en hoewel het niet beroemd is om z’n elanden was de kans er wel.

Op de laatste avond van ons verblijf op Cape Breton gingen we op goed geluk rondrijden, in de hoop een eland te treffen nu de zonsondergang in gang was gezet en dit samen met de zonsopgang tot de beste tijd behoort om ongeacht welk wild leven te zien. Vlak voordat we huiswaarts wilden keren zie ik in mijn ooghoek een gestalte op vier voeten tussen de bosjes staan. “Moose!”, roep ik en smijt de auto in de berm. Het is best groot maar een gewei ontbreekt helaas. Waarschijnlijk is het een vrouwtje. We kunnen goed het vreemde en niet al te snugger uitziende hoofd bekijken en de voor elanden zo bekende kwab onder hun kin en de bochel op hun rug ontdekken. Tot een meter of twintig blijft het dier staan maar vindt het dan genoeg geweest en loopt dieper de bosjes in. Hoe dan ook, de teller staat op één.

eland cape breton

eland cape breton

Eindelijk zagen we onze eerste eland

De volgende morgen rijden we om acht uur ’s morgens het resterende stuk van de Cabot trail, de 300 kilometer lange weg die tot één van de mooiste routes van de wereld wordt beschouwd. We wrijven de slaap nog uit onze ogen als er opeens veertig meter voor ons een eland oversteekt. En niet veel later staat er nog eentje langs de kant! Omdat we in de auto blijven zijn ze niet erg bang en kunnen we ze goed bekijken. Na een uur rijden zijn we bijna in de grootste plaats langs de Cabot trail, Cheticamp en besluiten we nog even snel een korte wandeling te doen. Het pad loop naar een stil meer waar enkel wat eenden dobberen. Het is mooi, maar we hadden natuurlijk gehoopt op die ene eland tot aan z’n knieën in het water. Toch worden we op de terugweg nog beloond als we een enorme eland de bosjes in zien duiken. Zo is de eland-score binnen 15 uur van een bedroevende nul naar een voldoening gevende vier gegaan.

Eland Cape Breton

Een jonge eland langs de weg

Eland Cape Breton

En weg was ie weer

In de Rockies komt er later een vijfde moose bij als we in het donker over een bospad rijden. Hij was bezig de weg over te steken maar we zagen de enorme zwarte schim veel te laat. Gelukkig zag de eland ons eerder en sprong nog net op tijd voor de auto weg.

Om een eland te zien heb je geluk nodig maar dat kan je enigszins vergroten door vroeg in de ochtend of juist rond zonsondergang op pad te zijn. Het eindeloos afstruinen van bospaden blijkt dan niet eens nodig want vaak zijn ze op die tijden ook gewoon te zien vanuit de auto. Desondanks gaat er niks boven het spotten van wildlife als je zelf kwetsbaar en in hun territorium bent in plaats van de veilige omgeving van je auto.

2 comments on “Op zoek naar de eland

  • Ja, gaaf hè? Vooral heel tof om ze in het wild opeens tegen te komen. Grote logge beesten zijn het.
   Hoop dat alles goed met jullie gaat.

   Groet,
   Lennart

Geef een reactie

Your email address will not be published.